Dlatego właśnie postanowiliśmy że na blogu powstanie seria wpisów z przepisami pt. - "KULINARNE ZMAGANIA".
Będą tu przepisy przez nas wypróbowane - czasem zmodyfikowane, czasem wymyślane na biegu. Wszystko krok po kroku jak należy zrobić. My ostatnio większość rzeczy wykonujemy w naszym nowym nabytku jakim jest Thermomix (to takie super wypasiony robot kuchenny który kocham:). Oczywiście spokojnie wszystkie dania będzie można także przyrządzić normalnie posiadając podstawowe przybory kuchenne :)
Na pierwszy ogień idzie nasze ostatnio mega często pieczone ciasto (a to z uwagi na to iż dziadkowie Kariny a moi teściowie posiadają sad z jabłkami) - mowa oczywiście o szarlotce :)
To co zaczynamy :)
"SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE"
Składniki:
Ciasto:-250g margaryny
-450g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150g cukru
-2 jajka
Nadzienie:
-1-1,5kg jabłek
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce i łączymy z cukrem i cynamonem lub tak jak u nas wkładamy do robota i samo się ściera (w całe 5 sekund).
Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy tak mniej więcej na pół. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (dzięki temu nawet gdy jabłka puszczą dużo soku nie spowoduje to zrobienie się zakalca).
Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta w którym także robimy dziurki widelcem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok 45-50minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem a następnie zajadamy :D
SMACZNEGO !!! :)
Mam nadzieje że pomysł z przepisami będzie się Wam podobał :) - jutro coś bardziej obiadowego - pyszna zapiekanka :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza